Gratis verzending boven €999
/Bestel uiterlijk 4/6
We zijn jarig: 20% korting!
Vi oplever udfordringer med betalingskort, vi arbejder på at få det løst hurtigst muligt. Venligst ring til os eller send en mail, hvis du fortsat oplever udfordringer.

Ingen straksbetaling

Lagervarer på KUN 48 timer

e-mærket

Ingen straksbetaling

Lagervarer - hurtig levering

e-mærket

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506
Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506
 

Lekken je ramen? 4 tips

In een typisch huis ontsnapt ongeveer 1/3 van de warmte door lekkende ramen. Door over te schakelen op nieuwe energiezuinige ramen kan je je energierekening verlagen en het binnenklimaat van je huis verbeteren.

Lees verder voor 4 tips om de staat van je ramen te controleren.

Waar moet je op letten?

Vaak is het zichtbaar dat een raam lekt en dus vervangen moet worden. Het raam kan bijvoorbeeld aangetast zijn door rot of schimmel, of er kan condensvorming optreden en de binnenkant van het raam kan vochtig zijn.

Zijn je ramen aan vervanging toe? Bekijk dan ons ruimte assortiment ramen en deuren. Of weet je niet zeker of je ramen in goede staat zijn? Bekijk dan onze 4 tips om te controleren of je ramen vervangen moeten worden:

1. Voel je tocht?

Voel met je hand of het raam tocht. Een goede truc is te voelen op een dag dat het waait, en je hand met een beetje water te bevochtigen. Door het water is de hand extra gevoelig en daarom is het makkelijker om te voelen of de wind door het raam naar binnen kan komen. Als het raam tocht, kan je veel geld besparen op je energierekening door de ramen te vervangen.

2. Is het raam en het glas volledig droog?

Als er veel vocht en condens op het raam zit kan dit een teken zijn dat het raam lek is. Het is belangrijk om vochtige lucht kwijt te raken, want condens aan de binnenkant van het raam kan schimmel veroorzaken, die zich ook kan verspreiden naar het metselwerk en houtwerk.

Als je veel last hebt van condensatie lees dan verder over het ontstaan van condensatie. Condensatie is niet alleen een risico voor het ramen of metselwerk, maar ook voor jezelf. Lees hier verder over het belang van een goed binnenklimaat.

3. De papiertest…

Je kan controleren of het raam goed sluit en niet lekt door een papiertje in het raam te steken en het raam dicht te doen. Als je het papiertje eruit kan trekken zonder weerstand te voelen, sluit het raam niet goed. Let op! Je moet alle vier zijden van het raam controleren!

4. Is het raam rot?

Je kan de staat van je houten kozijnen controleren door er voorzichtig een mes in te steken. Als het mes met lichte druk meer dan 3-5 mm in het hout gaat, vertoont het raam tekenen van vocht en rot.

Controleer op zichtbare schade en geur. Rot en schimmel zijn meestal zichtbaar langs de rand van het raam en zijn te herkennen aan afgebrokkelde verf of duidelijke verkleuring.

Het is een goed idee om de badkamers en kamers aan de schaduwzijde van het huis extra te controleren, omdat deze bijzonder gevoelig zijn voor rot en schimmel.

Weet je na deze checklijst zeker dat je ramen en deuren aan vervanging toe zijn? Sparkozijnen verkoopt mooi, energiezuinige ramen en deuren. Kijk ook hier waar je op moet letten bij het kiezen van nieuwe ramen.

Professioneel thermografisch onderzoek

Als je absoluut zeker wilt zijn waar je je huis en ramen het beste kan isoleren, kan je een professioneel een thermografisch onderzoek laten uitvoeren. Thermografie is een snelle en technische manier om te zien hoe goed je huis is geïsoleerd, of je ramen lekken en dus aan vervanging toe zijn.

Een thermografische camera meet de warmtestraling die uit de woning komt. Waar er veel warmte vrijkomt, licht het beeld rood/oranje op. Koudere locaties, waar er dus minder warmte verloren gaat en een goede isolatie is, zullen groen/blauw oplichten. We wensen je veel succes met de inspectie van je ramen. Lees meer over thermografisch onderzoek op de site van de Keuringsdienst voor Wonen