Gratis verzending boven €999
/Bestel uiterlijk 4/6
We zijn jarig: 20% korting!
Vi oplever udfordringer med betalingskort, vi arbejder på at få det løst hurtigst muligt. Venligst ring til os eller send en mail, hvis du fortsat oplever udfordringer.

Ingen straksbetaling

Lagervarer på KUN 48 timer

e-mærket

Ingen straksbetaling

Lagervarer - hurtig levering

e-mærket

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506
Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506
 

Hoe ontstaat condens?

Vocht en condensatie is een veel voorkomend probleem dat veel Nederlanders in hun huis ervaren. Dit ontstaat wanneer warme, vochtige lucht een koud oppervlak raakt. Condensatie kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer warme, vochtige lucht uit een kamer in contact komt met een koude ruit. Hierdoor condenseert het vocht in de warme lucht op de koude ruit. De reden voor dit verschijnsel is dat warme lucht meer vocht kan bevatten dan koude lucht. Daarom condenseert het vocht in de lucht bij afkoeling.

Waarom heb je last van vocht op nieuwe ramen?

Het is mogelijk dat je meer condensatie ervaart kort nadat de ramen in je huis zijn vervangen. De reden daarvoor is dat de ramen luchtdichter zijn, en dit stelt hogere eisen aan de ventilatie van uw huis.

Als je je ramen net hebt vervangen en je merkt dat ze meer beslaan, is het belangrijk om meer te ventileren. Het is goed mogelijk dat de oude ramen lek waren, waardoor er continue geventileerd werd. Met nieuwe, luchtdichte ramen mis je deze ventilatie.

Het is in het algemeen een goed idee om 2-3 keer per dag grondig te luchten. Dit kan echter worden vermeden als je een ventilatiesysteem hebt. Dan is het genoeg om de ventilatieroosters van je ramen open te zetten en ze open te laten staan voor een continue ventilatie.

Oude ramen kunnen effectief zijn bij het voorkomen van condensatie door hun natuurlijke lekkage, waardoor meer ventilatie ontstaat. Dit betekent zeker niet dat oude ramen geschikter zijn dan nieuwe. Lekkende ramen zijn duidelijk te zien op je energierekening en kunnen snel duur worden. Nieuwe ramen isoleren beter en stellen je in staat de ventilatie naar behoefte te regelen.

Waar ontstaat condensatie meestal?

In principe kun je in elke kamer van het huis last hebben van vocht als je pech hebt, maar er zijn bepaalde kamers waar je sneller last hebt van condensatie.

Mensen zijn een van de meest voorkomende bronnen van vocht in een kamer, omdat wij zowel grote hoeveelheden vocht als warmte produceren. Een volwassen mens heeft een vochtverlies van ongeveer 1,5-2 liter per dag, en ongeveer de helft van dit vochtverlies vindt plaats via de huid en in uitgeademde lucht.

Een gezin kan snel zeer grote hoeveelheden vocht produceren, vandaar dat we vaak problemen hebben met vochtdruppels in kamers met veel mensen. De slaapkamer is echter ook een kamer waar vaak vocht wordt geproduceerd bij de ramen, omdat we vele uren in deze kamer doorbrengen als we slapen.

De keuken, badkamer en bijkeuken zijn ook ruimtes waar vaak vocht voorkomt, en dit kan in het bijzonder een probleem zijn als u kleding binnenshuis droogt. 

Bekijk ons grote aanbod

Ben je klaar om nieuwe ramen en deuren te bestellen? Bekijk hieronder ons grote assortiment.

Wat zijn de gevolgen van condens?

Je hoeft je niet direct zorgen te maken als er vaak condens in je huis voorkomt. Het is bijvoorbeeld normaal dat er vocht ontstaat wanneer er veel mensen in dezelfde kamer zijn of wanneer je in een kamer slaapt.

Condens verschijnt vaak 's nachts en 's morgens op de ramen, en dat is heel natuurlijk. Als je 's ochtends vocht op de ramen ziet, veegt het dan gewoon af en ventileer de kamer.

Als er wijdverspreide vochtproblemen zijn in huis, moet je je zorgen maken. Het is bijvoorbeeld problematisch als er bijna altijd condens aan de binnenzijde van de ramen zit, zonder dat er een directe aanleiding voor is.

Ook is het een probleem wanneer er zoveel vocht aan de binnenzijde van een raam zit dat het water op het raamkozijn neerslaat, omdat dit uiteindelijk tot grotere problemen met rot en schimmel kan leiden.

Als er veel vocht op je ramen zit, kan dat een teken zijn dat ze erg goed geïsoleerd zijn en dat er onvoldoende ventilatie is. Dit is een indicatie dat er na verloop van tijd ernstigere problemen kunnen ontstaan, zoals schimmel, en daarom is het belangrijk dat het probleem wordt verholpen.

Schimmel is uiterst schadelijk voor het binnenklimaat van een woning en daarom is het belangrijk dat je het probleem in de kiem smoort. Gelukkig zijn er veel verschillende maatregelen die de ventilatie in uw huis kunnen verbeteren.

Voorkom condens op ramen

Of je nu veel of weinig vocht op je ramen hebt, het is een goed idee om het te verwijderen. Condens is schadelijk voor ramen en tast vooral de levensduur van het kozijn aan als het zich als water ophoopt op het (houten) kozijn of de roeden.

Als je al last heeft van condensatie op je ramen en van plan bent ze te vervangen, wees er dan op voorbereid dat het probleem erger kan worden. Daarom is het een goed idee om bij het vervangen van je ramen bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat vocht een probleem wordt.

Een ventilatierooster kan nodig zijn om het probleem op te lossen, maar gelukkig zijn er andere, goedkopere opties.

Lees meer over hoe je condensatie kunt voorkomen en het binnenklimaat kan verbeteren:

Hoe voorkom je condensatie op ramen?


Wij maken verandering betaalbaar

CHAT

Neem contact op tijdens onze openingsuren

NEEM CONTACT OP

Je kan natuurlijk ook bellen of een e-mail sturen.  
NL: 0800 0200 506 BE: 048 0204 340

SHOWROOM

Bekijk onze digitale showroom en krijg inspiratie voor je project.

OFFERTE

Vind de prijs snel in onze configurator, of vraag een offerte op.