Ingen straksbetaling

Lagervarer på KUN 48 timer

e-mærket

Ingen straksbetaling

Lagervarer - hurtig levering

e-mærket

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506

Hulp nodig?
0800 0200 506

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506

Hulp nodig?
0800 0200 506

 

Klepramen

Tijd voor nieuwe ramen? Een klepraam, ook wel klapraam genoemd, is beschikbaar in verschillende modellen en kan op verschillende plekken toegepast worden. Klepramen worden vaak gebruikt in de badkamer en in de kelder. Ontdek het aanbod of leer wat een klepraam is en wat het verschil is met onze uitzetramen en tuimelramen.

Al onze ramen zijn inclusief kozijn en worden met beslag geleverd.

Wat is een klepraam?

Zoals de naam al aangeeft klept een klepraam open. Klepramen openen naar buiten toe met scharnieren aan de bovenzijde van het kozijn. Ze gaan dus aan de onderkant open. Er zijn verschillende type ramen die op dezelfde manieren openen, bijvoorbeeld uitzetramen en tuimelramen. Toch is een klepraam iets anders:

  • Het raam is voorzien van scharnieren. Bij onze klepramen is in elke bovenhoek van het kozijn een uitsparing gemaakt, zodat deze scharnieren op een stijlvolle manier gemonteerd worden.
  • Het raam heeft twee raamhaken, een aan elke zijkant. Deze zorgen voor een strakke sluiting van het raam in het kozijn.
  • Het raam is voorzien van een raamuitzetter aan de onderkant, die afhankelijk van de hoogte- en breedtematen twee of drie standen kent. Als het raam minder dan 763 mm breed is heeft de uitzetter twee posities, bij een raam van 764 mm of meer zijn er drie standen.
  • Het raam zelf kan tot 90 graden geopend worden.

Dit type raam is veelgebruikt op plekken waar ventilatie mogelijk moet zijn, maar het niet nodig is om een raam dagelijks te kunnen openen. Klepramen zijn bijvoorbeeld erg populair als kelderramen. Het zijn ramen die vaak te vinden zijn in oudere huizen, maar worden nog steeds gebruikt omdat ze eenvoudig te bedienen zijn en vaak een stuk goedkoper zijn dan uitzet- of tuimelramen.

Wat is een uitzetraam en een tuimelraam?

Zoals hierboven al aangegeven vallen al deze ramen tot dezelfde categorie. Ze gaan namelijk allemaal vanuit de onderkant open met scharnieren of beslag aan de bovenzijde van het kozijn. Er zijn toch een aantal verschillen en het is de moeite waard deze te kennen voordat je een raam koopt.

Uitzetraam

Een uitzetraam is de moderne versie van het klepraam dat hierboven wordt beschreven. In wezen werken ze op dezelfde manier. Toch zijn er enkele verschillen die vermeldenswaardig zijn:

  • Een uitzetraam heeft schuifbeslag, geen scharnieren. Dit betekent dat het raam van bovenaf naar beneden schuift als het wordt geopend. Dit beslag is het belangrijkste verschil tussen de twee ramen.
  • Op dit beslag zit schroef waarmee de wrijving kan worden vast- of losgedraaid. Hierdoor kan het raam in een bepaalde stand worden opgehouden, waardoor het raam in alle ruimtes past.
  • Voor een kleine meerprijs kan je kiezen voor een vluchtwegopening. Hiermee kan het raam tot 90 graden geopend worden.

Tuimelraam

Een tuimelraam, ook wel bekend als kantelraam, gaat op dezelfde manier open als de andere twee ramen. Toch is dit raam qua functionaliteit anders, en heeft het vele mogelijkheden:

  • Dit raam heeft geen scharnieren of schuifbeslag, maar draaibeslag. Hiermee kan het raam 180 graden gedraaid worden. Deze functie is vooral populair in flatgebouwen, omdat zo de buitenkant van het raam van binnenuit gewassen kan worden.
  • Het raam wordt geleverd met een zekering zodat het raam niet dicht kan vallen
  • Het raam wordt geleverd met stijlvol deurbeslag en kan in een ventilatiestand gezet worden.