Meld je aan voor de nieuwsbrief: kortingscode van 5%!
/Bestel uiterlijk 23/4
Meld je aan voor de nieuwsbrief: kortingscode van 5%!
Vi oplever udfordringer med betalingskort, vi arbejder på at få det løst hurtigst muligt. Venligst ring til os eller send en mail, hvis du fortsat oplever udfordringer.

Ingen straksbetaling

Lagervarer på KUN 48 timer

e-mærket

Ingen straksbetaling

Lagervarer - hurtig levering

e-mærket

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506

Hulp nodig?
0800 0200 506

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506

Hulp nodig?
0800 0200 506

 

Voorkom dat je ramen beslaan

Waarom beslaan ramen en wat kan je doen om het probleem te verminderen? Krijg tips voor een beter binnenklimaat.

Waarom beslaan ramen als de temperatuur begint te dalen? Is er reden tot zorg als je ramen beslaan? Vind de antwoorden en krijg tips voor een beter binnenklimaat in je huis.

Waarom beslaan ramen?

Condensatie ontstaat wanneer warmte en kou samenkomen, daarom zie je zelden beslagen ramen in de zomer, wanneer er weinig verschil is tussen de temperatuur binnen en buiten. Wanneer het weer omslaat en de temperatuur buiten daalt en we binnen de verwarming aanzetten, ontstaan er vocht of condens op de ramen.  Het is een probleem dat moeilijk te voorkomen is, maar met de juiste maatregelen kun je wel degelijk iets doen om de hoeveelheid vocht te verminderen.

Waar ontstaat condens?

Er is een groot verschil tussen condens aan de binnen- of buitenkant van het raam. Vocht aan de binnenzijde kan schadelijk zijn voor het binnenklimaat van je huis en wordt veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid. Condens kan worden verholpen door de woning regelmatig te ventileren.

Lees meer over ventilatie en ventilatieroosters.

Condens aan de buitenzijde is moeilijker aan te pakken. Als de ramen aan de buitenzijde beslaan, is dat een teken dat de ramen isoleren. Als de buitenlucht in de loop van de dag opwarmt, zal de condensatie weer van het raam verdwijnen. Bij HR-ramen is het niets om je zorgen over te maken. De ramen zijn ontworpen om water buiten te houden en ervaren geen nadelen van vocht op het glas.

Tot slot, als je condensatie tussen de ramen zelf ervaart, is het raam lek en moet deze worden vervangen. De isolatieprestaties van het raam gaan niet significant achteruit, maar de meeste mensen vinden het vervelend om een raam te hebben waarvan het uitzicht wordt geblokkeerd en kiezen daarom voor vervanging.

Is je raam lek en ben je op zoek naar nieuwe ramen? Bekijk ons grote assortiment en de vele verschillende modellen.

Condensatie kan een slecht binnenklimaat veroorzaken en ramen beschadigen

Studies hebben aangetoond dat het binnenklimaat een enorme invloed heeft op onze algemene gezondheid. Een te vochtig binnenklimaat kan de gezondheid van de bewoners aantasten met symptomen als hoesten, hoofdpijn, brandende ogen, uitslag of luchtwegallergieën. Dergelijke symptomen kunnen worden veroorzaakt door een slecht en vochtig binnenmilieu. Hoe is het binnenklimaat in uw huis? Krijg 11 tips voor een beter binnenklimaat. 

Een vochtig binnenklimaat is niet alleen schadelijk voor mensen, maar ook slecht voor de ramen zelf. Wanneer er gedurende lange tijd condens van de ramen op het houtwerk loopt, kan dit leiden tot schimmelvorming en in het ergste geval tot rotschade aan het hout van de ramen. 

Zijn jouw ramen en deuren al beschadigd en is het tijd om ze te vervangen? Bekijk ons ruime assortiment deuren en kozijnen.

Wat kan je zelf doen?

De eenvoudigste maar meest doeltreffende manier om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren is ventilatie. Drie keer per dag 5-10 minuten luchten is het beste. Meubels en muren koelen niet noemenswaardig af door met korte tussenpozen te luchten, en het warmteverlies is dus te verwaarlozen.

Moderne huizen zijn extreem goed geïsoleerd en zeer dicht, zodat de luchtcirculatie gering is, wat de behoefte aan ventilatie vergroot als u een gezond binnenklimaat wilt handhaven. Daarom is er meer ventilatie nodig dan in een ouder huis om te voorkomen dat de ramen beslaan. Als je ramen hebt met ingebouwde ventilatieroosters, laat ze dan openstaan - bij voorkeur de hele dag.

De oplossing voor condensatie

Vaak is het nodig om de oorzaak van een probleem te kennen voordat je het kan oplossen. Probeer uit te zoeken waardoor de ramen beslaan. Er kunnen een paar eenvoudige maatregelen zijn die het condensatieprobleem aanzienlijk kunnen verminderen.

Nieuwe ramen zijn luchtdichter en hebben veel betere isolatieprestaties dan oude ramen, dus zelfs als er vaker gelucht moet worden, valt er nog geld te besparen op de energierekening. Dus als je nieuwe ramen krijgt, is het een goed idee om het raam met ventilatieroosters te bestellen, zodat je frisse lucht in je huis krijgt.

In veel woningen heeft vloerverwarming de radiatoren onder de ramen vervangen. De warmte van de radiatoren helpt de lucht aan de binnenkant van de ramen te circuleren, zodat ze vrij blijven van condens. Met vloerverwarming in huis, is het een goed idee om meer te ventileren. 

Diepe vensterbanken zijn de laatste jaren erg populair geworden in herenhuizen en villa's en geven de woning een bijzonder klassieke uitstraling. Ze hebben echter ook een keerzijde. Diepere vensterbanken houden de warmte van de radiator tegen en kunnen dus niet voorkomen dat vocht zich ophoopt. Ook hier is het belangrijk om te luchten. 

Tips voor het voorkomen van condensatie

Brede jaloezieën en dichte gordijnen beperken de luchtcirculatie voor het raam. Zorg voor een goede ventilatie en houdt zo nodig 's nachts de gordijnen open, zodat de lucht gemakkelijker het raam kan bereiken.

Gebruik altijd de afzuigkap tijdens het koken. Start de afzuigkap zodra de inductieplaat of het fornuis wordt ingeschakeld en laat deze nog 10-15 minuten aanstaan nadat de inductieplaat of het fornuis is uitgeschakeld. 

Vergeet niet het ventilatiesysteem te gebruiken als je onder de douche staat - en laat hem 10-15 minuten draaien nadat je het water hebt afgesloten. Als je geen ventilatiesysteem hebt, moet je na elk bad goed luchten.

Droog geen kleding binnenshuis, want dat verhoogt de vochtigheid aanzienlijk. Als u een wasdroger gebruikt, is het een goed idee om de hete lucht van de droger naar buiten te leiden.

Veel planten in huis verhogen de luchtvochtigheid.

Als u op vakantie gaat en het huis leeg staat (1-2 weken of langer) en in de tussentijd niet is gelucht, bestaat het risico dat muren, plafonds, vloeren en meubels vocht hebben opgenomen. Vooral als er tegelijkertijd vochtig weer is. De snelste manier om van vocht af te komen is om 2-3 ramen de klok rond in de ventilatiestand open te zetten en de temperatuur 4-5°C hoger dan normaal te zetten voor een periode van 8-10 dagen.

Wil je meer tips voor een beter binnenklimaat, bekijk dan 11 tips om uw binnenklimaat te verbeteren.

Zorg voor ventilatie

Houd de vochtigheid in je huis in de gaten en als je last hebt van beslagen ramen, probeer dan de oorzaak van het probleem te vinden. Laat de lucht in huis goed circuleren. Zorg voor voldoende ventilatie minstens 10-15 minuten lang, liefst 3 keer per dag. Na korte tijd zullen de meeste vochtproblemen afnemen.

Krijg tips voor een beter binnenklimaat, lees meer over ventilatie en ventilatieroosters voor ramen.

Heb je hulp nodig?

Bij Sparkozijnen zitten wij altijd klaar met advies. Heb je vragen, neem dan contact met ons op via telefoon, e-mail of chat. 

Tlf.: 0800 0200 506 / Mail: info@sparkozijnen.nl