Late Summer Sales verlengd: Gratis verzending boven €999
Bestel uiterlijk 18/9
Op til 43% netrabat på alle vinduer og døre
/Bestil senest 28/12
Wegens succes verlengd: 45% korting op hout en hout/aluminium
Vi oplever udfordringer med betalingskort, vi arbejder på at få det løst hurtigst muligt. Venligst ring til os eller send en mail, hvis du fortsat oplever udfordringer.
 

Ventilatie en ventilatieroosters

Ontdek wat je kandoen aan een slecht binnenklimaat in huis en hoe je vochtproblemen kan voorkomen

Ventileer voor een goed binnenklimaat

Veel huiseigenaren hebben wel eens last van vochtproblemen of een slechte luchtkwaliteit binnenhuis. 
Lees verder om erachter te komen waarom deze problemen zich voordoen en wat je kan doen om het binnenklimaat in huis te verbeteren.

Zorg voor goede ventilatie

Ventilatie is essentieel voor een goed binnenklimaat. Het is daarom een goed idee om ervoor te zorgen dat de lucht in huis elke dag wordt gecirculeerd en ververst. Je kan het bijvoorbeeld onderdeel maken van je ochtend- en avondroutine om ervoor te zorgen dat je goed lucht.

Laat ventilatie deel uitmaken van je dagelijkse routine en zorg ervoor dat je elke ochtend minstens 10 minuten ventileert en elke middag/avond bij thuiskomst nogmaals 10 minuten.

Het is ook belangrijk om extra aandacht te besteden aan de ventilatie in ruimten die bijzonder aan vocht zijn blootgesteld. Dit kan de badkamer, keuken en bijkeuken/wasruimte zijn. Als je meer wil weten over vocht en hoe je deze problemen kan oplossen, kan je hier meer lezen over het onderwerp.

Ventilatieroosters in ramen

Er zijn ook meer technische oplossingen voor de ventilatie van ramen. Het raam kan bijvoorbeeld worden voorzien van verschillende soorten ventilatieroosters. Een ventilatierooster is een zeer goed idee, omdat deze functie een constante luchtstroom mogelijk maakt, waardoor de lucht voortdurend wordt vervangen door verse lucht van buiten.

Eén rooster alleen heeft echter vrijwel geen effect. Je bereikt het beste effect als je meerdere roosters in je huis installeert en ventilatieroosters hebt in de ramen aan beide zijden van het huis. De wind die over en om het huis waait, zorgt voor ventilatie, en zo kan frisse lucht in het huis worden "getrokken".

In de meeste woonruimtes is het een goed idee om ventilatieroosters te installeren, maar ze moeten zeker worden geïnstalleerd in badkamers omdat deze kamers normaal gesproken worden blootgesteld aan veel vocht en condensatie.

Er zijn verschillende soorten ventilatieroosters - sommige zijn beter dan andere.

Bij Sparkozijnen hebben wij gekozen voor het type "Trimvent". Het rooster is een zogenaamd spleetklep, waarbij een open/dicht-mechanisme in het raam is gemonteerd, maar er aan de buitenkant geen klep zichtbaar is. De lucht die door het ventiel wordt aangezogen komt uit de kier tussen de vensterbank en het kozijn. De luchtstroom wordt geopend en gesloten met een klik op het rooster zelf en wordt daarom ook wel een klikrooster genoemd.

Verlies je warmte als de ventilatieroosters open staan?

Het korte antwoord is ja!

Er zal altijd warmteverlies zijn als de roosters open staan. Dit warmteverlies is echter zo beperkt dat het geen grote gevolgen heeft. En hoewel er wat warme lucht verloren gaat, moet je niet vergeten dat je ook de vochtige lucht, deeltjes en vuil uit het binnenklimaat kwijtraakt - de ventilatie is dus de moeite waard, ondanks een klein warmteverlies.

Bij bijzonder koud of stormachtig weer kunnen de ventilatieroosters natuurlijk worden gesloten, zolang je niet vergeet ze weer te openen.

Kunnen ventilatieroosters achteraf worden geïnstalleerd?

Het is mogelijk, maar wij raden aan ramen te kopen met ventilatieroosters die door de fabrikant zijn geïnstalleerd, omdat het snel een gedoe en een dure aangelegenheid kan worden om dit achteraf te doen.

Onthoud dus goed!

Als je vocht en een slechte luchtkwaliteit binnenshuis wilt voorkomen, moet je 's morgens en 's avonds goed luchten. En laat ventilatieroosters zoveel mogelijk open om een constante en continue luchtverversing in je huis te garanderen.

We staan klaar om je te helpen via telefoon, e-mail of chat

 

 

Openingstijden telefoon

Maandag t/m donderdag:                           

08.30 - 12.00 | 12.30 - 16.00

Vrijdag: 9.00 - 12.00 | 12.30 - 15.00

Zaterdag en zondag: Gesloten

Openingstijden chat

Maandag tot en met vrijdag:                             

08.30 - 16.00 | 17.00 - 21.00

Zaterdag: Gesloten

Zondag: 9.00 - 21.00