Gratis verzending boven €999
/Bestel uiterlijk 4/6
We zijn jarig: 20% korting!
Vi oplever udfordringer med betalingskort, vi arbejder på at få det løst hurtigst muligt. Venligst ring til os eller send en mail, hvis du fortsat oplever udfordringer.

Ingen straksbetaling

Lagervarer på KUN 48 timer

e-mærket

Ingen straksbetaling

Lagervarer - hurtig levering

e-mærket

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506
Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506
 

Ramen wassen zonder strepen

Bij Sparkozijnen geven wij je advies bij de aankoop van nieuwe ramen en deuren - en natuurlijk helpen wij je ook om na aankoop goed voor je producten te zorgen. Hieronder vind je onze tips voor glazen wassen. Wist je trouwens dat je je ramen het beste kunt schoonmaken op een grijze dag?

Laat je ramen glanzen

De meeste huiseigenaren zijn bekend met vieze ramen. Kinderen zetten hun mond en vette vingers op de ramen, honden likken aan het glas en weer en wind maken de ramen vuil en vies. Vuile ramen zijn dus onvermijdelijk, maar ze hebben toch verzorging en onderhoud nodig.

Daarom delen wij hier enkele tips en trucs over hoe je het beste jouw ramen kunt wassen, waar je extra op moet letten en welke materialen je kan gebruiken. 

1) Weersomstandigheden

In principe kun je bij alle weersomstandigheden ramen wassen. Maar we raden aan om ramen te wassen als de zon niet schijnt. Als de zon schijnt vanuit een onbewolkte hemel, loop je het risico dat je ruiten heet worden en daardoor het schoonmaakmiddel sneller verdampt dan dat je met de trekker de ruit kunt schoonvegen. Dit laat sporen achter op de ramen.

Als het daarentegen vriest, loop je het risico dat het water snel aan de ruiten bevriest. Daarom raden wij je aan om na te denken over het beste moment om je ramen te wassen, zodat je geen sporen achterlaat op de ruiten.

Een grijze dag is de perfecte dag om ramen te wassen.

2) Materiaal

Wij raden je aan materiaal van goede kwaliteit te kopen. Als je ramen schoonmaakt met slecht materiaal, zie je dat ook aan je ramen. Daarom doen wij enkele aanbevelingen over waar je op moet letten.

Koop niet de grootste raamwisser - Het is makkelijker om een kleinere wisser te bedienen en het is ook gemakkelijker om bij zijkanten en in hoekjes te komen.

Koop een goede trekker - Als je een goedkope trekker koopt, zie je dat ook aan je ramen. Daarom raden wij aan een goede rubberen trekker te kopen, d.w.z. een trekker met hard kwaliteitsrubber, zonder inkepingen en krassen, die de zeep kan verwijderen.

Denk aan de grootte van de ramen - Heb je ramen met veel vakken of een groter raamdeel zonder roeden? Het is belangrijk dat je niet een te grote trekker of wisser koopt, omdat die wellicht niet past bij de afmetingen van je raam.

Versleten theedoeken - Een goede tip is om versleten theedoeken te gebruiken in plaats van nieuwe, omdat nieuwe theedoeken niet goed absorberen en stof en vuil kunnen achterlaten. Oude theedoeken kunnen goed gebruikt worden voor het drogen van grotere raamoppervlakken.

Microvezeldoeken - Microvezeldoeken hebben een heel goed absorberend vermogen en laten geen stof achter, daarom zijn microvezeldoeken ook een goede manier om ramen te drogen. Vooral voor kleinere raampartijen is het handig om microvezeldoeken te gebruiken.

3) Zeepsopmengsel 

Voor een goed zeepsopmengsel raden wij de volgende verhoudingen aan:

  • 5 liter koud water
  • 1 el. vaatwasmiddel
  • Een half dopje ammonia

4) Wassen

Begin met het wassen van de ramen met het zeepsopmengsel met behulp van de raamwisser. Doop de wisser in het mengsel en bedek vervolgens het hele raam met zeep. Als de ramen erg vies zijn, breng dan extra zeepwater aan op het raam.

5) Techniek

Om strepen op je ramen te voorkomen, raden we aan in een hoek te beginnen en de trekker rondom te bewegen, zodat er geen strepen op het raam komen.  Zorg ervoor dat je je vorige sporen overlapt bij het trekken, en doe dat bij voorkeur in één vloeiende beweging.

Een goede tip is om eerdere veegbeurten te overlappen en het trekken zo snel te doen dat het water niet op het raam verdampt voordat je bij de onderkant komt - zo voorkom je makkelijk strepen op je ramen.

6) Nadrogen

Zodra je de ramen droog hebt gemaakt met de trekker is het belangrijk om alle hoeken en randen langs te gaan met een oude theedoek of microvezeldoek. Het is belangrijk dat je al het water verwijdert om een goed resultaat te krijgen.

7) Kozijnen en vensterbanken wassen

Wij aanbevelen om kozijnen en vensterbanken een paar keer per jaar te wassen. Dat heb je nodig:

  • Een natte doek
  • Lauw water
  • Allesreiniger
  • Een droge doek

Een goede tip is om de kozijnen te wassen voordat u de ramen wast en de vensterbank te wassen nadat u de ramen hebt gewassen. Bedek de kozijnen eventueel met een paar kranten als je ze niet wilt wassen, zodat ze niet nat worden.

8) Binnenkant wassen

Het wassen van de binnenzijde van de ramen is ook een belangrijke factor om schone en nette ramen te krijgen. Wij raden aan om hetzelfde zeepmengsel en werkwijze te gebruiken als voor het reinigen van buitenramen.

Als je het onhandig vindt om een zeepsopmengsel te gebruiken aan de binnenzijde, kan je ook proberen de ramen schoon te maken met allesreiniger en een theedoek.

9) Hoe vaak?

Wij raden aan de buitenkant van ramen 3-4 keer per jaar te wassen, omdat ramen worden blootgesteld aan weer en wind, waardoor vuil en viezigheid zich voortdurend ophopen.

Wij bevelen daarnaast aan om de binnenkant van je ramen minstens twee keer per jaar te wassen om vet, roet van kaarsen, enz. te verwijderen.

Vergeet niet dat het belangrijk is je ramen en deuren regelmatig te onderhouden om de best mogelijke kwaliteit te behouden. Je kan hier meer lezen over het onderhoud van je ramen en deuren.

Bekijk ons grote aanbod

Ben je klaar om nieuwe ramen en deuren te bestellen? Bekijk hieronder ons grote assortiment.