Ingen straksbetaling

Lagervarer på KUN 48 timer

e-mærket

Ingen straksbetaling

Lagervarer - hurtig levering

e-mærket

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506

Hulp nodig?
0800 0200 506

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506

Hulp nodig?
0800 0200 506

 

Onderhoud van kozijnen

Ramen en deuren moeten worden onderhouden om optimaal te kunnen functioneren en een zo lang mogelijke levensduur te hebben. Lees verder en leer meer over het onderhoud van kozijnen.

In dit artikel vind je informatie over het onderhoud van je ramen en deuren zodat ze optimaal presteren en een lange levensduur hebben, of het nu gaat om onderhoudsvrij hout/aluminium, kunststof of houten raam- en deurkozijnen die geschilderd moeten worden. Krijg tips en trucs voor het schilderen van je deur- en raamkozijnen.

Goede ramen kunnen vele jaren meegaan als ze regelmatig worden onderhouden. Waar het onderhoud van houten kozijnen meer vraagt ​​dan alleen het lappen van de ramen en poetsen van de kozijnen, is dit vrijwel het enige dat nodig is voor het onderhoud van kunststof kozijnen gaat.

Onderhoud van kunststof en hout/aluminium kozijnen

Kunststof of hout/aluminium deur- en raamkozijnen zijn grotendeels onderhoudsvrij, ze moeten alleen worden schoongemaakt en gesmeerd. Kunststof producten kunnen na verloop van tijd licht gelig worden. Dit probleem kan worden verholpen door water toe te voegen aan autoshampoo en daarmee de kunststof kozijnen te wassen. 

Raamcontrole

Het is een goed idee om elk jaar je ramen te controleren, waarbij je de ramen en kozijnen schoonmaakt en alle bewegende beslagen en handgrepen smeert om er zeker van te zijn dat ze goed functioneren. Controleer ook de afdichtingen en de rubberen strips. De afdichting moet intact en netjes zijn, de rubberen strips moeten worden vervangen als ze zacht zijn of over het raam glijden. Als je houten ramen hebt, controleer dan of de verf intact is en het hout voldoende beschermt.

Schilderen van houtwerk

Houten kozijnen vergen meer onderhoud dan kunststof of hout/aluminium kozijnen omdat ze regelmatig moeten worden geschilderd. Als de verf begin af te bladderen, zal het houtwerk vervolgens aantasten als het niet wordt behandeld. Als de verf het hout onvoldoende beschermt, wordt het hout vochtig en kunnen rot en schimmels het kozijnen vernielen. Met ramen, zoals met zoveel dingen, is het beter om te voorkomen in plaats van te genezen. Zodra de verf begint af te bladderen, wordt het werk veeleisender omdat de verf moet worden weggeschuurd en er grondverf moet worden aangebracht voordat het schilderen kan beginnen.

 

Als je echter op tijd begint en schildert voordat de verf begint te bladderen, hoef je alleen maar het hout rond het kozijn te wassen met een basisreiniger. Dan schuur je de oude verf met een stuk fijn schuurpapier en stof je het houtwerk af. Daarna kun je de kozijnen schilderen. Aanbevolen wordt het houtwerk twee dunne lagen verf te geven in plaats van één dikke laag, de verf 24 uur te laten drogen tussen elke laag, en de ramen niet te sluiten tot de verf droog is. Een goede tip is om de kozijnen eraf te halen en zoveel mogelijk beslag te verwijderen, dan gaat het schilderen sneller en kan er onder het beslag geschilderd worden. Het is belangrijk dat afdichtstrips, beslag en garantie- en productielabels niet worden geschilderd. Bij het schilderen van kozijnen maakt het niet uit wat voor weer het is, maar het moet niet te nat of te warm zijn.

Het is het werk waard

Het klinkt als veel werk, maar het is belangrijk om kozijnen te onderhouden, en als de klus geklaard is, kan je jarenlang genieten van mooie en veilige kozijnen. Er is geen vuistregel voor hoe vaak kozijnen moeten worden geschilderd, dat hangt af van de locatie van het kozijn. Vooral de zon is hard voor de verf en breekt het oppervlak af. Daarom zijn kozijnen op het zuiden meer blootgesteld dan kozijnen op het noorden en beschermt een groot overstek.


Wij maken verandering betaalbaar

CHAT

Neem contact op tijdens onze openingsuren

NEEM CONTACT OP

Je kan natuurlijk ook bellen of een e-mail sturen.  
NL: 0800 0200 506 BE: 048 0204 340

SHOWROOM

Bekijk onze digitale showroom en krijg inspiratie voor je project.

OFFERTE

Vind de prijs snel in onze configurator, of vraag een offerte op.