Ingen straksbetaling

Lagervarer på KUN 48 timer

e-mærket

Ingen straksbetaling

Lagervarer - hurtig levering

e-mærket

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506

Hulp nodig?
0800 0200 506

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506

Hulp nodig?
0800 0200 506

 

Zo plaats je je nieuwe kozijnen correct

Als je niet zeker weet hoe je kozijnen moet plaatsen en waar je op moet letten bij de montage, lees dan onze gids over het plaatsen van kozijnen.
Succes met de klus!

1.


Inmeten van kozijnen

Voordat je nieuwe ramen en deuren bestelt, is het belangrijk om de juiste afmetingen te vinden. Correct en nauwkeurig meten is niet zo moeilijk. In onze meetgids lees je hoe je zelf kozijnen kan inmeten.

2.


Nieuwe kozijnen ontvangen

Bij ontvangst van je nieuwe kozijnen is het belangrijk ze goed te controleren op eventuele transportschade. Controleer ook het besteloverzicht en zorg ervoor dat alle ramen in de correcte afmetingen zijn geleverd.

Als je vragen hebt over je levering, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar met advies en begeleiding via chat, e-mail en telefoon. Onze openingstijden en contactgegevens vind je hier.

3.


Het juiste gereedschap

Als je je nieuwe kozijnen hebt gecontroleerd en alles is zoals het hoort, kan je beginnen met het plaatsen van de kozijnen. Voordat je begin, is het een goed idee om al het gereedschap te verzamelen dat je voor montage nodig hebt.

Je hebt het volgende nodig:

  • Schroevendraaier met bits voor kozijnschroeven en houtboren
  • Boorhamer / klopboormachine met lange steenboor
  • Kozijnschroeven
  • Wiggen en afstandsblokjes
  • Isolatie en achterstop
  • Kit en kitpistool
  • Waterpas
  • Duimstok of rolmaat

4.


Verwijderen van het oude kozijn

Verwijder het oude kozijn door de voeg rond het kozijn van buitenaf te verwijderen en de schroeven te verwijderen die het kozijn op zijn plaats houden. Zodra de schroeven zijn verwijderd, kan het kozijn eruit worden getild.

 

Zorg er vervolgens voor dat de binnenkant van de muur ontdaan is van overtollige kit en pleisterwerk, zodat je klaar bent om het nieuwe kozijn te plaatsen. 

5.


Plaatsen van het nieuwe kozijn

Nu is het tijd om het nieuwe kozijn te plaatsen. De procedure voor het plaatsen van kunststof en houten kozijnen is hetzelfde. Let er bij het plaatsen van hout/aluminium ramen of deuren op dat de voeg achter het aluminium oppervlak van het houten kozijn wordt geplaatst.

Plaats het kozijn in het muurvenster en zet het kozijn vast met wiggen, zodat de afstand tussen kozijn en muur rondom gelijk is.

Als het raam erg groot en zwaar is, raden wij aan om het raam uit het kozijn te verwijderen en alleen het kozijn te plaatsen.

Controleer eerst of de onderdorpel waterpas staat en pas vervolgens de wiggen zo aan dat het kozijn aan alle kanten waterpas staat, terwijl er een gelijke afstand tussen het kozijn en de dorpel overblijft. Controleer of het raam goed opent en sluit.

Nu kan de onderdorpel in de muur worden geschroefd. Zorg voor afstandsblokjes waar nodig.

Vastschroeven

Schroef het kozijn vast op de gemarkeerde plekken. Voor kozijnen met een hoogte van minder dan 1000 mm is de middelste schroef in de zijstijl niet nodig. Voor kozijnen van minder dan 1000 mm breed zijn de schroef in de boven- en onderdorpel niet nodig.

Bij ramen met meerdere vleugels moet onder de verticale stijlen een afstandsblokje worden geplaatst.

Plaats bij draairamen de schroeven zo dicht mogelijk bij de scharnieren.

 

Boor voordat je het kozijn vastschroeft de gaten voor. Doe dit met een houtboor.

Het is belangrijk de schroeven zo te plaatsen dat ze in de baksteen schroeven en niet in de voeg. Zodra je door het kozijn hebt geboord, gebruik je een hamerboor om in de baksteen te boren.

Begin met het vastschroeven van het kozijn in de hoeken van de bovendorpel en ga dan verder met de rest van het kozijn. Plaats de schroeven zo dicht mogelijk bij de afstandsblokjes.

Isolatie en afkitten

Zodra de ramen zijn vastgeschroefd en correct geïnstalleerd, stop je isolatiemateriaal in de ruimte tussen het kozijn en het metselwerk. Let op dat je dit niet te strak opvult, want dan vermindert het isolerend vermogen en loop je het risico dat het kozijn doorbuigt.

Druk na het isolatiemateriaal een achterstop in de ruimte tussen het kozijn en het metselwerk, zodat deze zich op 6-10 mm van de voorkant van het raam bevindt.

LET OP! Voor hout/aluminium elementen is dit de voorkant van het houten kozijn. Als vuistregel geldt dat de voeg half zo diep als breed moet zijn. Als de voeg 12 mm breed is, moet de achterstop 6 mm van de voorste rand van het kozijn liggen.

Het kozijn kan nu van buitenaf worden afgekit met een hybride afdichtingskit. In de meeste bouwmarkten worden deze kitten aangeduid als bouwkit of raamkit.

Bij het plaatsen hout/aluminium kozijnen, moet je er op letten dat de voeg altijd op het houten deel moet zitten en niet op het aluminium profiel. Dit zorgt voor ventilatie en voorkomt dat er vocht ontstaat tussen het hout en het aluminium.

Je kan hier meer lezen over de juiste afdichting van je ramen.

Ga aan de slag met je eigen raamproject!


Nog geen ramen en deuren gevonden voor je project? Bekijk ons ​​grote aanbod.

Wij produceren ramen en deuren precies volgens jouw wensen en behoeften. Kies uit meer dan 300 verschillende modellen.