10% korting op draaikiepramen
/Bestel uiterlijk 24/7
We zijn jarig: 20% korting!
Vi oplever udfordringer med betalingskort, vi arbejder på at få det løst hurtigst muligt. Venligst ring til os eller send en mail, hvis du fortsat oplever udfordringer.
 

Inmeten van kozijnen - stap-voor-stap

Buitenwerkse maat en venstermaat - wat is precies het verschil? En is het lastig om zelf ramen en deuren correct in te meten?

Wij hebben makkelijk gemaakt om zelf je ramen en deuren in te meten door ons proces stap-voor-stap te beschrijven, waarbij je alleen maar gereedschap nodig hebt dat je al in huis hebt. Lees hier onze stap-voor-stap handleiding. Hier leer je alles over het meten van venstermaten en buitenwerkse maten, zodat je zelf je nieuwe raam of deur kunt opmeten.

Het vervangen van ramen en deuren in een heel huis klinkt misschien als een moeilijke en onbetaalbare opgave. Veel mensen denken dat dit alleen voor professionals is weggelegd maar de waarheid is anders: je kan het ook zelf doen.

In onze meetvideo krijg je een eenvoudige stap-voor-stap stappenplan voor het correct inmeten van ramen en deuren - of het nu voor een nieuwbouwhuis is of dat je je huidige kozijn moet vervangen. Hieronder kan je ook onze stapsgewijze handleiding lezen.

Zelf inmeten is eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt, is:

  • Papier
  • Pen of potlood
  • Rolmaat of duimstok

Hiermee kan je een zo nauwkeurig en correct mogelijke meting doen zonder dat het nodig is om te investeren in duur gereedschap.

Let op: bij Sparkozijnen geven we de maten altijd aan als breedte x hoogte. Daarom raden wij aan eerst de breedte te meten en daarna de hoogte - zo weet je zeker dat je bij je bestelling de juiste maten invoert.

Zo meet je je nieuwe kozijnen in

Als je je oude ramen of deur al hebt verwijderd, is de eenvoudigste oplossing om van kozijn tot kozijn te meten - de zogenaamde buitenwerkse maat. Het is belangrijk om oud lijstwerk, voegsel en andere resten te verwijderen, zodat je het raam of de deur nauwkeurig kan opmeten.

Heb je je ramen of deur nog niet verwijderd? Maak je dan geen zorgen. Begin gewoon met het meten van de venstermaat en bereken dan de buitenwerkse maat. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Lees verder en ontdek hoe je dat doet.

Hoe meet je de venstermaat?

Bij het inmeten van ramen en deuren heb je zowel de venstermaat en de buitenwerkse maat nodig. Je begint altijd met het meten van de venstermaten, omdat je de buitenwerkse maat berekent aan de hand van de venstermaat. De venstermaat is de buitenmaat van het daadwerkelijk gat in de muur.

Begin daarom met het meten van de venstermaten, d.w.z. de breedte en hoogte van baksteen tot baksteen. Meet op verschillende plaatsen om zeker te zijn van de juiste afmetingen. Nu heb je de afmetingen van het venster.

Hoe bereken je de buitenwerkse maat?

Nadat je de venstermaat hebt gemeten moet je de buitenwerkse maat berekenen. De buitenwerkse maat is maat waarop de nieuwe ramen en deuren van Sparkozijnen worden geproduceerd. De buitenwerkse maat wordt als volgt berekend:

Venstermaat minus 2 tot 2,5 cm = buitenwerkse maat

Voorbeeld: venstermaat 103,5 x 103,5 cm = buitenwerkse maat 101 x 101 cm

Het is belangrijk dat nieuwe ramen en deuren goed worden geïsoleerd. Daarom moet je 2 tot 2,5 cm vrijlaten tussen de venstermaat en de buitenwerkse maat, zodat de isolatie niet te compact wordt en haar werking verliest.

Na het meten en berekenen ben je klaar om je nieuwe ramen en deuren te bestellen. Je vindt al onze op maat gemaakte producten hier. Als je op zoek bent naar producten met standaardafmetingen uit voorraad, kunt je hier je nieuwe ramen en deuren vinden.

Let op, deze handleiding is indicatief.

Er kunnen speciale constructies zijn waarbij niet alle ramen en deuren volgens deze handleiding kunnen worden gemeten. In deze gevallen adviseren wij om een professional te raadplegen.

Heb je hulp nodig?

Bij Sparkozijnen zitten wij altijd klaar om je te adviseren. Heb je vragen? Neem dan contact op met ons op via chat, telefoon of e-mail.

Tlf.: 0800 0200 506 / Mail: info@sparkozijnen.nl