Gratis verzending boven €999
/Bestel uiterlijk 4/6
We zijn jarig: 20% korting!
Vi oplever udfordringer med betalingskort, vi arbejder på at få det løst hurtigst muligt. Venligst ring til os eller send en mail, hvis du fortsat oplever udfordringer.

Ingen straksbetaling

Lagervarer på KUN 48 timer

e-mærket

Ingen straksbetaling

Lagervarer - hurtig levering

e-mærket

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506
Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506
 

Vakverdeling - wat je moet weten

Ramen met vakverdeling, ook wel ramen met roeden of wienersprossen, zijn een klassieke en elegante keuze voor renovatie of nieuwbouw. Deze ramen worden het vaakst gezien in oudere huizen en vakantiewoningen, maar ze geven ook een landelijke en charmante uitstraling geven aan nieuwere huizen.

Wat zijn ramen met vakverdeling?

Ramen met vakverdeling zijn ramen met horizontale en verticale lijnen (roeden) die de ruit verdelen in kleinere glasvelden. Je kan kiezen voor ramen met veel of weinig en brede of smalle roeden. Wat je kiest hangt af van de uitstraling van je huis.

Vakverdeling is bij veel type ramen mogelijk

De meeste mensen kennen roeden in draairamen, maar wij bieden roeden op bijne alle soorten ramen in ons assortement. De klassieke draairamen zijn het populairst, maar sommigen kiezen voor een klepraam met glasroeden - bijvoorbeeld voor hoge kelders. 

Wij bieden vakverdeling bij:

 • Valramen
 • Draaikiepramen
 • Draairamen
 • Uitzetramen
 • Vaste ramen
 • Tuimelramen
 • Kamerhoge ramen

Bekijk hier al onze ramen met vakverdeling en kies het type dat perfect bij jouw woning past. Krijg ook goed advies over het kiezen van het perfecte raam, en over het opmeten, installeren en onderhouden van uw raam.

Geschiedenis van ramen met vakverdeling

Sinds de 18e eeuw worden ramen met vakverdeling en op grote schaal gebruikt in woonhuizen. Ze zijn daarom een echte raamklassieker. De constructie van het raam zelf is in de loop der tijd sterk veranderd, van loodhoudend naar modern en energiezuinig. Vandaag de dag heb je ook de mogelijkheid om je nieuwe ramen te laten voorzien van wienersprossen, wat extra isolerend werkt.

Hierom moet je kiezen voor wienersprossen

Ramen zijn een van de belangrijkste elementen van een huis, wat betreft uiterlijk, licht en energieverbruik. Voor een energiezuinige keuze raden wij aan om bij ramen met vakverdeling altijd te kiezen voor wienersprossen.

Bij wienersprossen zijn er aan beide zijden van het raam glaslatten (roeden) gelijmd. In de ruimte tussen de glaspanelen zijn metalen afstandhouders geplaatst. Hierdoor zien de ramen hetzelfde uit als ramen met traditionele roeden, met het verschil dat wienersprossen betere isolerende eigenschappen hebben.

Bij wienersprossen krijg je één grote ruit waardoor de goede isolerende eigenschappen behouden blijven, ook wanneer de roeden zijn vastgelijmd. Dit in tegenstelling tot traditionele kruisroeden waarbij de ruit in vele kleine glasvelden wordt verdeeld en dus slechtere isolerende eigenschappen heeft.

Brede of smalle roeden?

Veel mensen zijn geneigd te denken dat hoe breder de roeden zijn, hoe beter de isolatieprestaties zijn. Dit is niet helemaal correct. De energiebesparing is zo minimaal dat we er geen concrete berekeningen van hebben. Wij raden dus aan om het type roede te kiezen dat bij jouw huis past.

Bij Sparkozijnen kan je kiezen tussen roeden van 25, 42 of 60 millimeter breedte.

Maak je eigen vakverdeling

Misschien heb je een saai raam in je huis dat je wilt opfleuren met wat opgeplakte roeden. Dit is een voor de hand liggende optie, omdat je op deze manier niet hoeft te investeren in een heel nieuw raam - en gelukkig is het project niet zo moeilijk of tijdrovend als het misschien klinkt. 

Zo doe je het: 

 1. Begin met het schoonmaken van het raam
 2. Breng dubbelzijdige tape aan op de achterkant van de horizontale roeden. 
 3. Verwijder de beschermende tape en plak de roede op het raam.
 4. Herhaal dit met de kortere roeden, die verticaal moeten worden aangebracht. 

Hoeveel kosten ramen met vakverdeling?

De prijs van ramen met vakverdeling hangt natuurlijk af van het type raam en hoeveel roeden je kiest. Bij Sparkozijnen ben je altijd zeker van een goede deal.

Vind bijvoorbeeld ramen met vakverdeling in ons assortiment vanaf slechts € 250. Wij behouden ons echter het recht voor de prijzen periodiek te wijzigen. Houd ook onze online kortingen in de gaten, waarmee je nog meer geld kunt besparen op je ramen.