Ingen straksbetaling

Lagervarer på KUN 48 timer

e-mærket

Ingen straksbetaling

Lagervarer - hurtig levering

e-mærket

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506

Hulp nodig?
0800 0200 506

Vragen of hulp nodig?
0800 0200 506

Hulp nodig?
0800 0200 506

Kozijnen van grenenhout - goed om te weten

Bij Sparkozijnen maken we onze houten kozijnen langzaam groeiend Scandinavisch grenenhout. Langzaam groeiend grenen bevat minder lucht, wat zorgt voor de beste kwaliteit hout - en toch tegen dezelfde lage prijzen.

Hieronder lees je meer over grenen en hoe het hout wordt gebruikt bij de productie van meubels, papier en bouwmaterialen, en waarom we alleen langzaam groeiend grenenhout uit koudere Scandinavische streken gebruiken voor de productie van onze ramen en deuren.


Grenen is het hout van de dennenboom. Dennen behoren tot het genus Pinus, dat bestaat uit ongeveer 100 verschillende soorten naaldbomen. Het voornaamste kenmerk van het genus Pinus is dat de bomen het hele jaar door groen zijn, dat hun naalden voorkomen in korte loten van een paar naalden en dat zij verschillende soorten kegels, zoals dennenappels, hebben. Het genus Pinus is wijdverspreid, van de meest noordelijke gebieden van Noorwegen tot aan de evenaar, waar de verspreiding wordt tegengehouden door enorme zand- en woestijngebieden.


Grenen voor de productie van meubels, papier en bouwmaterialen

De meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat grenenhout vaak wordt gebruikt voor de productie van papier, meubels en bouwmaterialen en dus ook voor de productie van deuren en ramen. Slechts weinigen zijn zich echter bewust van de eigenschappen van de boom die het materiaal uniek maken:

1) Er zijn een aantal grote harskanalen die de boom op natuurlijke wijze in stand houden.

2) Grenen bevat natuurlijke stoffen die schimmel- en insectenaantasting helpen voorkomen. Deze stoffen geven het hout een natuurlijke duurzaamheid die het zeer geschikt maakt voor de productie van ramen en deuren, want een houten raam of een houten deur moet bestand zijn tegen regen, zon en sneeuw.

3) De grove den is de meest duurzame dennensoort. In Noorwegen zijn er zelfs voorbeelden van blokhutten en kerken gebouwd in grenenhout van meer dan 800 jaar oud!

Feiten over dennen:

  • Dennen kunnen 30 meter hoog worden.
  • Dennen kunnen tot 250-300 jaar oud worden
  • Dennen worden meestal gekapt als ze ongeveer 80 jaar oud zijn
  • In Denemarken zijn 8.000 jaar oude dennenstammen gevonden!
  • Amber, dat vooral wordt gebruikt voor het maken van sieraden, is afkomstig van geharde hars van dennenbomen die vele duizenden jaren geleden groeiden.

Dennenbomen in West-Europa

Het klinkt misschien als een paradox, maar dennenbomen in het grootste deel van West-Europa groeien eigenlijk te goed om te worden gebruikt voor de productie van houten ramen en deuren. Dennen moeten langzaam groeien om zoveel mogelijk kernhout te hebben, waardoor de boom sterker wordt. In West-Europa zijn de omstandigheden te goed - d.w.z. we hebben relatief lange, warme zomers - waardoor dennenbomen te snel groeien en dus brede jaarringen vormen.

Brede jaarringen hebben tot gevolg dat er meer lucht in het hout wordt opgesloten, waardoor het te zacht wordt. Als daarentegen langzaam groeiende dennenbomen worden gebruikt uit bossen in Noord-Zweden en Finland, waar het juiste klimaat heerst, is het hout harder en sterker omdat het veel kernhout bevat.

Het gebruik van langzaam groeiend grenen met een hoog gehalte aan kernhout garandeert sterke en weerbestendige producten die zijn aangepast aan variabele weersomstandigheden. Dit zorgt voor ramen en deuren met een lange levensduur.

Wij produceren houten kozijnen van langzaam groeiend grenen

Als je een houten kozijn bij Sparkozijnen bestelt, dan ben je verzekerd van een goed product tegen een scherpe prijs. Wij produceren de meeste van onze ramen en deuren in langzaam groeiend kernhout grenen. Al onze houten ramen en deuren hebben bovendien een conserveringsbehandeling ondergaan voordat ze in de fabriek worden geschilderd, om de grootst mogelijke duurzaamheid te garanderen.

Conserveringsbehandeling voor maximale duurzaamheid

Zoals eerder vermeld, zorgen de talrijke harskanalen in het grenenhout voor een natuurlijke bescherming van het hout. Om een zo lang mogelijke levensduur te garanderen, geven wij al onze afgewerkte elementen een extra conserveringsbehandeling. Zo zijn ze beschermd tegen rot en schimmel aan de binnen- en buitenkant. Om onze houten ramen en deuren verder te beschermen tegen rot en schimmel, worden alle houten producten in de fabriek geschilderd met duurzame verf op waterbasis.

Geschilderde ramen en deuren

Bij Sparkozijnen kiezen we ervoor om al onze producten geschilderd te leveren - montageklaar. Dit garandeert een lange levensduur van onze producten en een goed uitgevoerde schilderbeurt en het bespaart jou de moeite van het schilderen, zodat je nieuwe ramen en deuren geplaatst kunnen worden. Je kan kiezen uit onze vele verschillende standaard RAL-kleuren.

CE-gemarkeerde ramen met 10 jaar garantie

Je kan met een gerust hart kiezen voor onze grenen kozijnen, want wij geven altijd 10 jaar volledige garantie! Bovendien zijn al onze ramen en deuren voorzien van een CE-markering. 

Je vindt bij ons een uitgebreid assortiment ramen en deuren en al onze producten kunnen in hout worden uitgevoerd. Bekijk onze meest populaire producten zoals draaikiepramen, ramen met vakverdeling of openslaande deuren.